Kruche ciasteczka z witrażykiem
Moidrodzy Czytelnicy, jeśli jeszcze jakimś cudem nie macie pomysłu naciasteczka, to zapraszam. Przepis jest bardzo prosty, a efekt WOWmurowany. Możecie wybrać dowolny kształt większej i malutkiejforemki, po prostu bawcie się kształtami. Należy jedynie pilnowaćciasteczek, żeby landrynki się nie karmelizowały, inaczej masalandrynkowa zmieni kolor. Ciasteczek nie należy również podnosićza wcześnie z blachy, muszą na niej ostygnąć zupełnie, wtedy złatwością je zdejmiecie, inaczej witrażyk się zniszczy.
Korzystającz okazji i krótkiej chwili wytchnienia pomiędzy barszczem apiernikami, pragnę złożyć Wam życzenia spokojnych Świąt BożegoNarodzenia. Niech pachną przecunie choinką, piernikami i kompotem zsuszu, niech smakują doskonale, są pełne spokoju, radości,rodzinnej atmosfery i wzajemnego szacunku.
życzy Słodki Kompromis
Składniki na ok 42 szt
Czas przygotowania : 45 min + 1 h chłodzenie
2 i 4/3 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
2/3 szkl cukru
227 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajo
1 i 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub esencji
Ok 200 g landrynek (czerwone, zielone, niebieski)
Przygotowanie:
1.Mąkę, proszek do pieczenia, sól mieszamy w misce, odstawiamy
2.Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę,ok 15 min, następnie dodajemy całe jajko, mieszamy.
3. Dociasta dodajemy mieszankę mąki i łączymy całość, zagniatamykulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
4.Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni
5.Landrynki rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa,najlepiej zrobić to w woreczku
6.Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym lekko mąką, wycinamydowolny kształt, za pomocą szpatułki przenosimy kształty nablachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku wycinamydowolny mniejszy kształt, usuwamy go za pomocą patyczka, a wpowstałej dziurce wysypujemy pokruszone landrynki, dowolnego koloru,należy uważać aby landrynki nie rozsypały się poza dziurkę,powinny być ich na grubość ciasteczka
7.Pieczemy ciasteczka ok 7 min, ciasteczka nie powinny się zrumienić,a masa landrynkowa nie może się karmelizować
8.Ciasteczka powinny wystygnąć zupełnie na blaszce , przedpieczeniem można za pomocą słomki wykonać w ciasteczku dziurkę ipowiesić po upieczeniu ciasteczka na choinkę
Udostępnij