Kruche ciasteczka z miodem
Moje dzieci już nieco wydobrzały po chorobie, i zażądały robienia ciasteczek, musiałam więc wymyślić jakiś przepis. W zwykłym przepisie na kruche ciastka pozmieniałam część składników, dodałam coś od siebie i rezultat wyszedł całkiem ciekawie - ciasteczka są naprawdę kruche i świetnie się nadają jako "zagryzka" do kawy lub herbaty. Można je lukrować, oblewać czekoladą, a ja posypałam moje ciastka cukrem pudrem. Dobrze się też przechowują w metalowej puszce.
Składniki:
0,5 kg mąki krupczatki
200 g masła
100 ml miodu
5 łyżek brązowego cukru
łyżeczka sody
2 jajka
łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki posiekaj, następnie szybko zagnieć. Z ciasta utwórz kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 mm i wycinaj dowolne kształty. Piecz ciasteczka przez około 20 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu, udekoruj.