Kruche ciasteczka z lemon curd
Lemon curd, który niedawno robiłam to moja nowa miłość ;) Tym razem użyłam tego pysznego kremu do przełożenia kruchych ciasteczek w kształcie wiosennych kwiatków.
Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, gdy się „przegryzą”. Wspaniale smakują z filiżanką herbaty :)
KRUCHE CIASTECZKA Z LEMON CURD
400g mąki,
250g masła,
120g cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
2 żółtka,
1-2 łyżki zimnej wody,
1 porcja lemon curd,
cukier puder do posypania
Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Foremką wycinać dowolne kształty ciastek. W połowie ciastek wyciąć okrągłą dziurkę (np. nakrętką od napoju).
Ciastka kłaść partiami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut, aż ciastka będą jasnozłote.
Ostudzone całe ciastka posmarować lemon curd. Ciastka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i nakryć nimi ciasteczka z nałożonym kremem.