Kruche ciasteczka z dżemem
Ja ciasto podzieliłam na 2 części z jednej przygotowałam gwiazdki, które zachwyciły mnie na instagramie, a z reszty maluchy wycinały co im się podobało.
- 200 g masła lub margaryny
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 180 g cukru
- szczypta soli
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolny ulubiony dżem
Miękkie
masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera z cukrem, szczyptą soli, jajkiem i żółtkami do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa. Następnie
przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Jeśli za bardzo klei się do dłoni to dosypujemy jeszcze trochę mąki i zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
na 1h do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wysokość około 3 -
4 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor, w 170 stopniach C ok 10 - 12 minut. Studzimy
i oprószamy cukrem pudrem, a następnie przekładamy dżemem., który wcześniej podgrzewamy.