Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Zdjęcie - Kruche ciasteczka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczenie ciasteczek to z reguły zajęcie dość czasochłonne, ale od kiedy w naszej rodzinie pojawiły się dzieci to ciasteczka być muszą, bo maluchy uwielbiają pomagać i wycinać różne kształty.

Ja ciasto podzieliłam na 2 części z jednej przygotowałam gwiazdki, które zachwyciły mnie na instagramie, a z reszty maluchy wycinały co im się podobało.

Składniki:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolny ulubiony dżem


Miękkie masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera z cukrem, szczyptą soli, jajkiem i żółtkami do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Jeśli za bardzo klei się do dłoni to dosypujemy jeszcze trochę mąki i zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wysokość około 3 - 4 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor, w 170 stopniach C ok 10 - 12 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem, a następnie przekładamy dżemem., który wcześniej podgrzewamy.

Zdjęcie - Kruche ciasteczka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasteczka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów