Kruche ciasteczka orzechowe

Kruche ciasteczka orzechowe

Zdjęcie - Kruche ciasteczka orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciasteczka orzechowe są pyszne do kawy i na drugie śniadanie. Można je chrupać od razu po upieczeniu lub włożyć je do puszki, nie tracą nic na smaku! Skorzystałam z przepisu Ewy Aszkiewicz, z jej książki o tytule "Słodka kuchnia polska", polecam do wypróbowania!

Składniki:

  • 60 dag mąki krupczatki
  • 1 i 3/5 kostki (40 dag) masła lub margaryny
  • 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (w razie potrzeby)
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • szklanka rozdrobnionych, ale nie zmielonych orzechów
  • olej do posmarowania blachy
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Mąkę posiekać z rozdrobnionym, wychłodzonym masłem lub margaryną, dodać cukier, sól, żółtka. Składniki połączyć i wyrobić dokładnie ciasto. Gdy ciasto będzie się kruszyć, dodać kwaśną śmietanę. Całość owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.

Orzechy połączyć dokładnie z wychłodzonym ciastem (ja tak zrobiłam). Można też wpierw rozwałkować wychłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Posypać ciasto orzechami, które lekko wcisnąć wałkiem i wykrawać radełkiem lub foremkami ciasteczka.

Blachę posmarować lekko olejem (ja używam pędzelka), układać ciastka na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temperaturę 200 stopni C. Piec 15-18 minut.

Zrumienione ciasteczka zsunąć z stolnicy, ostudzić. Jeśli chcemy je przechować, włożyć je do blaszanego pudła, zachowują świeżość kilka tygodni.

Zdjęcie - Kruche ciasteczka orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Zdjęcie - Kruche ciasteczka orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów