Kruche ciasteczka orzechowe
Kruche ciasteczka orzechowe są pyszne do kawy i na drugie śniadanie. Można je chrupać od razu po upieczeniu lub włożyć je do puszki, nie tracą nic na smaku! Skorzystałam z przepisu Ewy Aszkiewicz, z jej książki o tytule "Słodka kuchnia polska", polecam do wypróbowania!
Składniki:
- 60 dag mąki krupczatki
- 1 i 3/5 kostki (40 dag) masła lub margaryny
- 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (w razie potrzeby)
- 20 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- szklanka rozdrobnionych, ale nie zmielonych orzechów
- olej do posmarowania blachy
- cukier puder do posypania ciasteczek
Mąkę posiekać z rozdrobnionym, wychłodzonym masłem lub margaryną, dodać cukier, sól, żółtka. Składniki połączyć i wyrobić dokładnie ciasto. Gdy ciasto będzie się kruszyć, dodać kwaśną śmietanę. Całość owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Orzechy połączyć dokładnie z wychłodzonym ciastem (ja tak zrobiłam). Można też wpierw rozwałkować wychłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Posypać ciasto orzechami, które lekko wcisnąć wałkiem i wykrawać radełkiem lub foremkami ciasteczka.
Blachę posmarować lekko olejem (ja używam pędzelka), układać ciastka na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temperaturę 200 stopni C. Piec 15-18 minut.
Zrumienione ciasteczka zsunąć z stolnicy, ostudzić. Jeśli chcemy je przechować, włożyć je do blaszanego pudła, zachowują świeżość kilka tygodni.
Smacznego!