Kruche ciasteczka orzechowe
Kruche, maślane ciasteczka z orzechami laskowymi - idealne na podwieczorek :)
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" ( grudzień 2008 )
Składniki :
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
- 270 g mąki
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- olejek lub cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym/olejkiem. Dodać mąkę i orzechy, zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na placek o grubości ok. 4 mm. Dowolnymi foremkami wycinać ciasteczka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotomiodowego koloru. Po upieczeniu ostudzić na kratce.