Kruche ciasteczka orzechowe

Kruche ciasteczka orzechowe

Kruche, maślane ciasteczka z orzechami laskowymi - idealne na podwieczorek :)

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" ( grudzień 2008 )

 

 

Zdjęcie - Kruche ciasteczka orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 270 g mąki
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • olejek lub cukier waniliowy


Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym/olejkiem. Dodać mąkę i orzechy, zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na placek o grubości ok. 4 mm. Dowolnymi foremkami wycinać ciasteczka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotomiodowego koloru. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

 

Zdjęcie - Kruche ciasteczka orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów