Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Są przyjemnie maślane i delikatnie kruche. Idealne do wyciskania za pomocą maszynki do ciastek czy szprycy. Spokojnie możecie je także uformować ręcznie. Bardzo łatwo nadać im różne kształty, a później można je polać czekolada, polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

 

Składniki na kruche ciasteczka maślane:

  • 1 kostka masła (200 g)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru (90 g)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej

 

Jak przygotować kruche ciasteczka maślane:

Masło należy wyjąć wcześniej z lodówki, musi być miękkie. Masło ucieramy przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera, a następnie dodajemy do niego stopniowo cukier puder, sól i cukier z wanilią. Gdy wszystko się połączy dodaję żółtka i miksuję całość przez ok 5 minut. Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną i mieszamy wszystko mikserem lub ręcznie do momentu uzyskania jednolitej elastycznej masy.

Z gotowego ciasta formujemy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 10 minut na złoty kolor.

Dekorujemy wg uznania.

Można je spokojnie przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, wtedy nie stracą swej kruchości.

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





 

Kategorie przepisów