Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

Przepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast – sernika czy tarty. To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków. Na zdjęciach pokazałam, jak można przygotować z niego małe kruche ciasteczka. Z podanych składników upieczemy 4 duże blachy ciasteczek (dokładna ilość na sztuki zależy od rozmiaru Waszej foremki). Kruche ciasteczka maślane bardzo dobrze znoszą przechowywanie. Po upieczeniu wystarczy zaczekać aż ostygną i można przełożyć je do puszki lub słoika. Będą tak samo smaczne przez kilka tygodni po upieczeniu. Dzięki temu bardzo często wykorzystuję ten przepis jako opcję prezentową. Ciasteczka można przygotować sobie wcześniej, a po pewnym czasie udekorować lukrem. Bardzo dobrze nadaje się do tego zadania lukier królewski.

Składniki i sposób przygotowania lukru królewskiego znajdziecie w tym wpisie. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą dekorację zapraszam Was serdecznie do wpisów z przepisami na ciasteczka Lego lub Batman, ciasteczka dla mamy czy migdałowe ciasteczka dla dzieci. A gdybyście szukali nowych smaków, to polecam spojrzeć na całą kategorię ciasteczka, gdzie mam nadzieję, znajdziecie mnóstwo inspiracji :)

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

0,5 kg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
200 g masła
1 łyżka tłustej śmietany
3 jajka

Kruche ciasteczka maślane – jak to zrobić?

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto można też wyrobić w robocie kuchennym lub stojącym mikserze.

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyrobieniu powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Warto jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z dosypywaniem mąki, jeśli da się jej za dużo upieczone ciasteczka będą twarde.

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto wałkujemy na grubość od 3-5 mm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów