Kruche ciasteczka maślane
Ciasteczka z przeszłości. Piekła je kiedyś moja ciocia E., która uparcie twierdzi, że nie pamięta nic podobnego:P A ja jak dziś widzę oczyma mojej pamięci, jak na kuchennej ceracie w kratkę, szklanką wykrawała okrągłe ciasteczka z dziurką robioną zakrętką od butelki po spirytusie. Z resztek ciasta powstawały księżyce lub po prostu małe kółeczka.
Długo szukałam tego smaku, aż w końcu znalazłam. Moje ciasteczka z dawnych lat:)Ciociu E. całuski:)
Kruche ciasteczka maślane:
Mąkę przesiewam do miski wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaję masło. Ucieram całość między palcami, aż do czasu otrzymania kruszonki. Następnie dodaję żółtko wymieszane ze śmietaną i ekstraktem waniliowym, zagniatam ciasto.Gotowe ciasto owijam szczelnie folią spożywczą, wkładam do lodówki na ok 1 h.Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję je, delikatnie podsypując mąką, na grubość ok 4 mm. Wykrawam ciasteczka okrągłą foremką lub szklanką, następnie w każdym ciasteczku wykrawam otworek przy pomocy, np zakrętki od butelki.Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję lekko spienionym białkiem jajka i obficie posypuję cukrem.Piekę w 190 st ok 15-18 min. Upieczone ciasteczka studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
Długo szukałam tego smaku, aż w końcu znalazłam. Moje ciasteczka z dawnych lat:)Ciociu E. całuski:)
Kruche ciasteczka maślane:
- 1 ¾ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku po pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 150 g masła, pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 1 ½ łyżki śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- białko + biały cukier
Mąkę przesiewam do miski wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaję masło. Ucieram całość między palcami, aż do czasu otrzymania kruszonki. Następnie dodaję żółtko wymieszane ze śmietaną i ekstraktem waniliowym, zagniatam ciasto.Gotowe ciasto owijam szczelnie folią spożywczą, wkładam do lodówki na ok 1 h.Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję je, delikatnie podsypując mąką, na grubość ok 4 mm. Wykrawam ciasteczka okrągłą foremką lub szklanką, następnie w każdym ciasteczku wykrawam otworek przy pomocy, np zakrętki od butelki.Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję lekko spienionym białkiem jajka i obficie posypuję cukrem.Piekę w 190 st ok 15-18 min. Upieczone ciasteczka studzę na kratce kuchennej.
Smacznego