Kruche ciasteczka dyniowe
Szybkie ciasteczka z dodatkiem dyni - pyszne, złociste, kruche i gotowe w pół godziny.
Składniki (na około 30 szt.):
Mąkę, cukier i przecier z dyni włożyć do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło i całość posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Następnie szybko całość zagnieść rękami, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Całość procesu można sobie ułatwić używając melaksera. Ważne jest, żeby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, ponieważ wtedy ciasteczka wyjdą nam zbyt twarde.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzanie góra-dół). Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Tak uzyskane ciasteczka poukładać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1 cm. Piec około 20 minut do uzyskania ładnego rumianego koloru.
drukuj przepis
Składniki (na około 30 szt.):
- 300 g mąki tortowej
- 100 g ugotowanej, wystudzonej i przetartej przez sito dyni
- 200 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
Mąkę, cukier i przecier z dyni włożyć do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło i całość posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Następnie szybko całość zagnieść rękami, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Całość procesu można sobie ułatwić używając melaksera. Ważne jest, żeby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, ponieważ wtedy ciasteczka wyjdą nam zbyt twarde.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzanie góra-dół). Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Tak uzyskane ciasteczka poukładać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1 cm. Piec około 20 minut do uzyskania ładnego rumianego koloru.
drukuj przepis