Kruche baranki

Kruche baranki

Bardzo kruche ciasteczka takie zwykłe do pochrupania dla dzieci i nie tylko, są naprawdę smaczne znikają bardzo szybko, moja foremka to 5/6 cm naprawdę polecam ot tak do pochrupania dla całej rodzinki :-)

Zdjęcie - KRUCHE BARANKI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

250 g MARGARYNY

500 g MAKI PSZENNEJ plus do podsypania

200 g CUKRU DROBNEGO

1 JAJKO

1 ŁYŻKA EKSTRAKTU WANILIOWEGO

 

Margaryna musi być o pokojowej temperaturze. Zalej miksuj tłuszcz z cukrem i ekstraktem następnie dodaj jajko, dalej miksując dodaj część maki. Następnie wyrób rękoma na jednolite ciasto niezbyt klejące i schłodź w lodówce minimum godzinę lub nawet w zamrażalce. Mocno schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i tnij nożem na kawałki rozwałkowując na grubość ok 3 mm i podsypując mąką - wykrawaj ciasteczka. (można posypać drobnym cukrem) Piec w nagrzanym piekarniku 200 C ok 8 minut jak będzie widać że boki się lekko podpiekły natychmiast wyciągać i studzić na kratce.

Smacznego

Zdjęcie - KRUCHE BARANKI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów