Kruche babeczki z pastą z bryndzy

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

Prosta pasta do pieczywa podana w kruchych babeczkach może być smacznym uzupełnieniem świątecznego stołu. Idealna przekąska. Pastę przygotowuje się bardzo szybko, z prostych składników, których połączenie daje wspaniały efekt. Kruche babeczki bardzo często podawane są na słodko, myślę jednak że ich wersja wytrawna również jest bardzo atrakcyjna. Takie babeczki udekorowane ziołami, kawałkami rzodkiewki będą nie tylko smaczną przekąską ale też efektowną dekoracją stołu.

Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą z bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki 
  • 1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kule, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki. Z kuli odrywać po kawałku ciasta i każdy kawałek cienko rozwałkować. Następnie rozwałkowanym ciastem wyklejać foremki. Ciasto docisnąć do formy, a jego nadmiar oderwać. Piec w temperaturze 200oC, przez około 15 - 20 minut, aż będą złotobrązowe. Wystudzić.

Składniki na nadzienie:

  • 125 g bryndzy
  • 125g szprotek w oleju
  • 3 rzodkiewki
  • 1 jajko
  • 20 g miękkiego masła
  • do smaku: sól, pieprz, chilli

Jajko ugotować na twardo, wystudzić i drobno pokroić. Szprotki wyjąć z puszki (bez oleju) i na talerzu rozdrobnić widelcem. Bryndzę również rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce i wymieszać z miękkim masłem. Rzodkiewki pokroić w drobna kostkę.

Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Przygotowaną pastę przy pomocy szprycy nakładać do upieczonych kruchych babeczek.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą z bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą z bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą z bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą z bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów