Kruche babeczki z owocami
Kruche babeczki z owocami i lekkim kremem to jedno z moich ulubionych letnich wypieków.
Korzystam zatem jak mogę z dostępności świeżych, letnich owoców i piekę te babeczki kiedy tylko mogę. Kruche i delikatne ciasto, na nim porcja pysznego kremu z serka mascarpone i dużo świeżych, sezonowych owoców! Idealne na ciepłe dni! Polecam gorąco
SKŁADNIKI:
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 żółtko
krem:
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kule i zawiń w folię spożywczą.
Wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodaj cukier puder,a następnie serek mascarpone i zmiksuj dokładnie. Krem wstaw do lodówki.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowane masłem foremki do babeczek. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut, by zyskały złoty kolor.
Babeczki wyjmij z piekarnika i ostudź.
Następnie korpusy babeczek wypełnij kremem mascarpone i poukładaj świeże owoce.
Smacznego