Kruche babeczki z białą czekoladą
Te kruche maleństwa z dodatkiem konfitury malinowej i białej czekolady są absolutnie pyszne. Z powodzeniem mogą zastąpić mazurek wielkanocny, a także będą smakowitą ozdobą świątecznego stołu. Ich wykonanie nie jest zbytnio skomplikowane, tylko odrobinę czasochłonne, ale możecie je przygotować 2-3 dni wcześniej.
Ciasto:
- 2 1/2 szkl. mąki
- kostka margaryny lub masła
- 15 dkg smalcu
- 1 szkl. cukru
- 5 żółtek
- 1 jajo
Mąkę siekamy z margaryną i smalcem, dodajemy cukier, żółtka i jajo i
szybko zagniatamy ciasto (jeśli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę
mąki). Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie
wylepiamy ciastem foremki do babeczek ( najlepsze są metalowe) i pieczemy w
170 st. C przez ok 10-15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy
Dodatkowo:
- 200 g białej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- słoiczek konfitury malinowej (ok 300 g)
- pistacje,orzechy, lub płatki migdałów do dekoracji
Zagotowujemy mleko, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na spodzie każdej babeczki umieszczamy łyżkę konfitury, wyrównujemy i polewamy białą czekoladą. Dekorujemy wg uznania, ja użyłam posiekanych pistacji, ale mogą być orzechy, płatki migdałów, czy suszone płatki róży. W lecie świetnie sprawdzą się świeże owoce.