Kruche babeczki z białą czekoladą

Kruche babeczki z białą czekoladą

Zdjęcie - Kruche babeczki z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te kruche maleństwa z dodatkiem konfitury malinowej i białej czekolady są absolutnie pyszne. Z powodzeniem mogą zastąpić mazurek wielkanocny, a także będą smakowitą ozdobą świątecznego stołu. Ich wykonanie nie jest zbytnio skomplikowane, tylko odrobinę czasochłonne, ale możecie je przygotować 2-3 dni wcześniej.

Ciasto:

  • 2 1/2 szkl. mąki
  • kostka margaryny lub masła
  • 15 dkg smalcu
  • 1 szkl. cukru
  • 5 żółtek
  • 1 jajo

Mąkę siekamy z margaryną i smalcem, dodajemy cukier, żółtka i jajo i szybko zagniatamy ciasto (jeśli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki). Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie wylepiamy ciastem foremki do babeczek ( najlepsze są metalowe) i pieczemy w 170 st. C przez ok 10-15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy

Dodatkowo:

  • 200 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • słoiczek konfitury malinowej (ok 300 g)
  • pistacje,orzechy, lub płatki migdałów do dekoracji

Zagotowujemy mleko, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na spodzie każdej babeczki umieszczamy łyżkę konfitury, wyrównujemy i polewamy białą czekoladą. Dekorujemy wg uznania, ja użyłam posiekanych pistacji, ale mogą być orzechy, płatki migdałów, czy suszone płatki róży. W lecie świetnie sprawdzą się świeże owoce.


Zdjęcie - Kruche babeczki z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche babeczki z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów