Kruche babeczki nadziewane ...
Idealne na zabawę sylwestrową, małe babeczki, po które można sięgać palcami i zajadać je na stojąco :) w przerwie w tańcach. Ciasto jest smaczne, kruche, ale nie rozpadające się. Charakter babeczkom nadaje ich wypełnienie. Zależy ono już od pomysłów wykonawcy. W moim przypadku część babeczek została wypełniona kremem na bazie serka mascarpone a część masą kajmakową dodatkowo obsypane suszonymi owocami oraz orzechami....
Przepis na babeczki pochodzi z książki kucharskiej "Słodka kuchnia polska"
Składniki na kruche babeczki (około 30 sztuk):
Nastaw piekarnik na 200C. Mąkę, cukier puder, szczyptę soli wsyp do dużej miski i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę oraz żółtka. Przecieraj między palcami, ugniajatk rękami aż ciasto zacznie się sklejać i tworzyć jednolitą masę. Wszystkie składniki można również umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę. Następnie odrywaj kawałki ciasta i wyklejaj pojedyncze foremki. Wyklejone ciastem foremki wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 do 20 min. Upieczone i zarumienione babeczki wyjmij z foremek i odstaw do przestudzenia. Moje babeczki wypełniłam masą z serka mascarpone oraz gotową masą kajmakową. Masa z serka mascarpone to po prostu serek wymieszany z cukrem pudrem do smaku oraz odrobiną mleka. Masą wypełniłam dołeczki w babeczkach i udekorowałam pokrojonymi w słupki migdałami, żurawiną, rodzynkami oraz suszonymi morelami. Babeczki można śmiało wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym, roztopioną czekoladą.... lista pomysłów jest bardzo długa ... powodzenia.
Przy okazji tego wpisu wszystkim czytelnikom bloga życzę
WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU :))))
Wydrukuj przepis
Przepis na babeczki pochodzi z książki kucharskiej "Słodka kuchnia polska"
Składniki na kruche babeczki (około 30 sztuk):
- 3 szklanki mąki
- 250g margaryny lub masła
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
Nastaw piekarnik na 200C. Mąkę, cukier puder, szczyptę soli wsyp do dużej miski i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę oraz żółtka. Przecieraj między palcami, ugniajatk rękami aż ciasto zacznie się sklejać i tworzyć jednolitą masę. Wszystkie składniki można również umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę. Następnie odrywaj kawałki ciasta i wyklejaj pojedyncze foremki. Wyklejone ciastem foremki wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 do 20 min. Upieczone i zarumienione babeczki wyjmij z foremek i odstaw do przestudzenia. Moje babeczki wypełniłam masą z serka mascarpone oraz gotową masą kajmakową. Masa z serka mascarpone to po prostu serek wymieszany z cukrem pudrem do smaku oraz odrobiną mleka. Masą wypełniłam dołeczki w babeczkach i udekorowałam pokrojonymi w słupki migdałami, żurawiną, rodzynkami oraz suszonymi morelami. Babeczki można śmiało wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym, roztopioną czekoladą.... lista pomysłów jest bardzo długa ... powodzenia.
Przy okazji tego wpisu wszystkim czytelnikom bloga życzę
WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU :))))
Wydrukuj przepis