Krucha tarta rabarbarowa
Większość z Was zapewne rozpoczęła już sezon truskawkowy , a ja ciągle "wałkuję" rabarbar. Wpis jest co prawda mocno spóźniony , ale truskawki dopiero zaczynają u mnie dojrzewać. A wracając do rabarbaru. Wypróbowałam już kilka przepisów z jego dodatkiem , jednak w takiej wersji dopiero pierwszy raz. Ogólnie ciasto smaczne , takie śmietankowe , słodko-kwaśne , tylko ten kruchy spód wolałabym jednak delikatniejszy (z tego też powodu nie przepadam za mazurkami). Na przepis natknęłam się na tym blogu i skorzystałam z niego zachęcona smakowitymi fotkami.
Składniki:
- 130 g masła
- 75 g cukru pudru
- 200 g mąki (najlepiej krupczatki)
- 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
- 150 g śmietany 18% (ja zwiększyłam nieco porcję)
- 250 g rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki długości 10 cm
- 2 łyżki cukru
Wymieszać cukier puder z mąką i szczyptą soli. Dodać 2 łyżki śmietany, masło pokrojone na małe kawałeczki i wszystko razem bardzo szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na 15 minut (albo dłużej).
Schłodzonym ciastem wykleić spód formy (28 x 15 cm), na brzegach formując rant. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec w 200°C tak długo, aż wierzch zacznie się rumienić (ok. 10 minut).
Wymieszać resztę śmietany z cukrem waniliowym i zwykłym. Rabarbar ułożyć wszerz ciasta i zalać śmietaną.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i wstawić ciasto. Piec 15-20 minut, aż rabarbar będzie miękki.