Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Co powiecie na królika ? tak właśnie dziś proponuję wam przepis na pysznego swojskiego królika duszonego w marchewce ze śmietaną, lubicie ? jadacie czasami ? przyznam że ostatni raz lata temu jadłam królika a dziś miałam okazję go przygotować ponieważ córcia dostała od teściów i mi podarowała, nie ukrywam że bardzo się ucieszyłam ponieważ królik to najzdrowsze mięso jakie możemy zjeść a zwłaszcza polecany dla dzieci. Z królika można przygotować różne dania tak samo jak i z innego mięsa wieprzowego czy wołowego lecz najlepszy z królika jest pasztet już kiedyś robiłam wyszedł wyśmienity

Zdjęcie - Królik w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiskładniki :

  • 1 kg i 400 g różnych części z królika,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 0,5 łyżki lubczyk suszony,
  • 1 mała szczypta rozmarynu,
  • 1 duża marchew,
  • 1 mały kawałek pora,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 4 szklanki przegotowanej letniej wody,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
wykonanie :

Na początek swojskiego lub kupnego królika należy wymoczyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć go na durszlaku oraz po ścieknięciu z niego wody osuszyć ręcznikiem papierowym. Po osuszeniu porcje królika przełożyć do miski dodać wszystkie przyprawy oraz czosnek pokrojony w drobną kostkę lub przeciśnięty przez praskę oczywiście bez marchewki pora i śmietany a także nie wlewać wody, po wsypaniu przypraw oraz wlaniu sosu sojowego należy natrzeć wszystkie kawałki mięsa z królika i odstawić na 20 minut aby przyprawy wchłonęły w mięso

Zdjęcie - Królik w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Królik w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPo wyznaczonym czasie odstania mięsa w przyprawach na większą patelnię wlać olej rozgrzać go i na już rozgrzany ułożyć wszystkie kawałki mięsa z królika, obsmażyć z obu stron na ładny rumiany kolor. Po obsmażeniu należy wlać wodę przegotowaną letnią, wsypać suszone warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż mięso będzie już prawie miękkie no i wyparuje większość wlanej wody, oczywiście w czasie duszenia mięso co jakiś czas obracać aby równo się udusiłoZdjęcie - Królik w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Królik w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJak podczas duszenia się mięsa wyparowało co najmniej trzy szklanki wody wtedy dodać marchew startą na tarce jarzynowej oraz mały kawałek pora pokrojony drobno i nadal dusić tym razem do miękkości dodanej marchwi oraz pełnej miękkości mięsa królika a w międzyczasie przygotować śmietanę czyli rozprowadzić ją z gorącym wywarem od mięsa aż nie będzie grudek śmietany. Do duszącego się mięsa gdy już zostało niewiele sosu wlać przygotowaną śmietanę i dokładnie wymieszać oraz na większym ogniu zagotować aż będzie widoczny sos czyli nie dłużej jak 2 - 3 minuty. Po tym czasie zdjąć z ognia wsypać suszoną natkę pietruszki zamieszać i gotoweZdjęcie - Królik w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Królik w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Królik w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzepysznego uduszonego królika w śmietanie z marchewką podałam z kopytkami które sama przygotowałam z wczorajszych ziemniaków a przygotowałam je tak : miałam 600 g ziemniaków z dnia poprzedniego przepuściłam je przez praskę wbiłam 1 całe jajko oraz 1 szklankę mąki pszennej. Z przygotowanego ciasta zrolowałam go a następnie kroiłam w małe kawałki, dodatkowo do całego obiadu podałam surówkę wykonaną z młodej kapusty słodkiej z jabłkiem https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2023/04/surowka-z-modej-kapusty-z-jabkiem.html a do popicia była zimna maślanka. Królik wyszedł bardzo mięciutki aż rozpływał się w ustachZdjęcie - Królik w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Królik w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Królik w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Królik w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Kategorie przepisów