Krokiety z kurczakiem curry

Krokiety z kurczakiem curry

Krokiety z kurczakiem curry to świetny sposób na odmienienie klasycznego farszu drobiowego.
Dzięki przyprawie curry nadzienie zyskuje intensywny, lekko orientalny smak i apetyczny, złocisty kolor.

W moim odczuciu smak curry przy ciepłych krokietach wychodzi bardzo intensywny (zobacz uwagi do przepisu). Osobiście krokiety te najbardziej smakują mi na zimno, zwłaszcza następnego dnia. Doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy, przekąska w podróży czy domowe danie na wynos. A w domu? … świetnie smakują zarówno solo, jak i z dodatkiem czerwonego barszczyku.

Połączenie delikatnego mięsa z aromatyczną przyprawą sprawia, że trudno poprzestać na jednym!

Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na krokiety z kurczakiem curry:

  • około 9-11 naleśników (np wg tego przepisu -> Naleśniki, KLIK ze znacznym pomniejszeniem ilości cukru)

Farsz:

  • 3 pieczone piersi kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 1-2 płaskie łyżeczki curry
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1-2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane

Krokiety z kurczakiem i curry – Sprawdź przepis na aromatyczne nadzienie i złocistą panierkę:

 

Jak przygotowac krokiety z kurczakiem curry?

Upieczone piersi kurczaka mielimy lub bardzo drobno siekamy.

W rondelku rozgrzewamy masło, po chwili dodajemy mąkę oraz curry* i cały czas mieszając smażymy przez około 2 minuty na małym ogniu. Dodajemy mleko, mieszamy energicznie rózgą kuchenną by uzyskać gładką konsystencję sosu. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy go z palnika, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (powinien być wyrazisty). Po chwili łączymy z mięsem.

Na naleśniki wykładamy nadzienie (niezbyt grubą warstwę). Zwijamy jak na krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej i podsmażamy na niewielkiej ilości klarowanego masła.

Uwagi: Pierś kurczaka piekę w następujący sposób – mięso nacieram przyprawami (np mielona słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz – wymieszane uprzednio z niewielką ilością oleju). Obsmażam go na rozgrzanej patelni, tylko do zrumienienia, po czym przekładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam pod przykryciem przez około 25-30 minut. Odkładam do przestudzenia.

Przygotowując sos beszamelowy zwykle zachowuje się proporcje mąki i masła 1:1. Tutaj masła jest mniej w stosunku do mąki. Po jej dodaniu zbije się ona w grudki, które ładnie rozrobią się po dodaniu mleka. Należy jednak przygotować sobie wszystkie składniki wcześniej i cały czas mieszać sos rózgą kuchenną.

*Podprażenie przyprawy curry razem z mąką wydobywa jego smak. Bardzo lubię tę przyprawę, jednak tutaj przy jedzeniu krokietów na ciepło mam wrażenie, że są one bardzo intensywne. Gdy krokiety przestygną smaki idealnie się rozkładają, a sos beszamelowy ładnie wiąże. Jeśli chcesz podać krokiety na ciepło, a wolisz by przyprawa nie była zbyt dominująca, proponuję dodać ją do gotowego sosu czy wymieszać z mięsem.

Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów