Krewetki z czosnkiem i chilli
To danie wywołało w moim domu sprzeczne opinie - niektórym bardzo smakowało i podobało się, a innym wręcz przeciwnie. Może nie tyle nie smakowało, co wywołało dezaprobatę, bo skubania i brudzenia się jest sporo, i trochę trzeba tych krewetek "nałupać", żeby poczuć, że coś się zjadło. Można oczywiście przygotować to danie z krewetek już obranych, wtedy kłopot odpada, ale moim zdaniem, jeżeli tylko jesteście w stanie to zrobić, warto pobawić się w obieranie.
Składniki:
po 0,5 kg świeżych lub mrożonych krewetek w skorupkach na osobę
3 ząbki czosnku na każde 0,5 kg krewetek
po 1 papryczce chilli na osobę
szklanka oliwy
sól, pieprz
cytryny do wyciskania soku
białe wino do podania
Czosnek i chilli drobno posiekaj. Na dużą patelnię wlej część oliwy, wrzuć czosnek i chilli, lekko podgrzej na małym ogniu. Uważaj, aby czosnek i chilli nie zazłociły się. Wrzuć krewetki i smaż, często mieszając, przez mniej więcej 10 minut (obrane krewetki potrzebują zaledwie 3-4 minut). Podawaj natychmiast z cytrynami i białym winem.
Można do tego dania podać świeży chleb lub kawałki bagietki, które świetnie smakują maczane w oliwie od smażenia.