Krewetki z chilli i makaronem ryżowym
Krewetki i inne owoce morza mogłabym jeść codziennie, chociaż ostatnio również kusi mnie sushi ;) Poniższa potrawa jest popisowym daniem mojego męża. Jest przepyszne, polecam do wypróbowania miłośnikom krewetek takim jak ja!
Składniki:
250 g drobnego makaronu ryżowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula, pokrojona w krążki
2 czerwone chilli, posiekane, bez pestek
4 liście limonki kaffir, pokruszone
2 łyżki miałkiego cukru (może być brązowy)
1 łyżka świeżej kolendry
2 łyżki sosu rybnego
450 g dużych krewetek
Makaron przyrządź zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsącz. Olej słonecznikowy rozgrzej w woku. Dodaj cebulę, chilli oraz liście limonki, smaż przez minutę. Dodaj kolendrę, cukier, sos rybny i krewetki, smaż wszystko mieszając przez 2-3 minuty. Dołóż odsączony makaron, dobrze wymieszaj, i podawaj od razu.