Krewetki z chilli i makaronem ryżowym

Krewetki z chilli i makaronem ryżowym

Krewetki i inne owoce morza mogłabym jeść codziennie, chociaż ostatnio również kusi mnie sushi ;) Poniższa potrawa jest popisowym daniem mojego męża. Jest przepyszne, polecam do wypróbowania miłośnikom krewetek takim jak ja!

Składniki:

250 g drobnego makaronu ryżowego

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 cebula, pokrojona w krążki

2 czerwone chilli, posiekane, bez pestek

4 liście limonki kaffir, pokruszone

2 łyżki miałkiego cukru (może być brązowy)

1 łyżka świeżej kolendry

2 łyżki sosu rybnego

450 g dużych krewetek

Makaron przyrządź zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsącz. Olej słonecznikowy rozgrzej w woku. Dodaj cebulę, chilli oraz liście limonki, smaż przez minutę. Dodaj kolendrę, cukier, sos rybny i krewetki, smaż wszystko mieszając przez 2-3 minuty. Dołóż odsączony makaron, dobrze wymieszaj, i podawaj od razu.

Zdjęcie - Krewetki z chilli i makaronem ryżowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów