Krewetki w tabasco
Poniższe krewetki przygotowałam na patelni grillowej, ale myślę, że można usmażyć je też na zwykłej, dobrze rozgrzanej patelni. Smakują bardzo dobrze. Nie przerażajcie się ilością tabasco - jest go akurat tyle, żeby nadać krewetkom smak, ponieważ i tak trzeba zdjąć z nich skorupki.
Składniki:
1 kg świeżych krewetek średniego rozmiaru
200 ml oliwy
pół małej buteleczki tabasco
główka czosnku
sok z 1 cytryny
do podania: cytryny w ćwiartkach, awokado
Posiekaj czosnek. Wymieszaj go z oliwą, czosnkiem, tabasco i sokiem z cytryny. Włóż krewetki i delikatnie wymieszaj, tak, aby wszystkie były pokryte marynatą. Zostaw naczynie z krewetkami w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dobrze jest kilka razy poruszyć naczyniem lub wymieszać zawartość. Następnie rozgrzej patelnię grillową, układaj krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony (duże krewetki wymagają ok. 4 minut) - tak, aby skorupka się zarumieniła. Podawaj od razu ze świeżym awokado i cytryną do pokropienia.