Krewetki w grapefruitowych łódeczkach

Pomysł na to danie pochodzi z "Kuchni włoskiej". Polecam, jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach. Pomijając filetowanie grapefruitów, wykonanie sałatki nie zajmuje dużo czasu, a jest bardzo efektowna.

Składniki:

0,5 kg mrożonych krewetek supreme

4 grapefruity

2 łodygi selera naciowego

1 mała cebula

ząbek czosnku

100 g majonezu

2 łyżki musztardy

sok z jednej cytryny

listek laurowy

Krewetki, seler, cebulę i listek laurowy włóż do garnka z wodą, gotuj przez 10 minut. Grapefruity podziel na połowy. Z każdej połowy usuń miąższ (to najtrudniejsza część całej imprezy, trzeba uważać, żeby nie uszkodzić skórki) i pokrój go w kostkę, usuwając białe błonki. Rób to na talerzu, a spływający sok zbieraj do osobnego naczynia.

Ostudzone krewetki wymieszaj z grapefruitem. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z musztardą, dodaj roztarty czosnek, odrobinę soli i pieprzu, sok z cytryny i 3 łyżki soku z grapefruita. Polej krewetki sosem i nałóż do skórek grapefruitowych. Włóż na jakiś czas do lodówki.

Podawaj z białym winem.

Przepisy z tych kategorii

Krewetki w cieście piwnym
4

Krewetki w cieście piwnym

Kakunia Kakunia
.: wiedźmowe gotowanie :.

Krewetki mocno czosnkowe
10

Krewetki mocno czosnkowe

Magda Magda
Proste gotowanie

Czerwone curry z krewetkami i mango
3

Czerwone curry z krewetkami i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Pieczone krewetki z sosem sojowym
6

Pieczone krewetki z sosem sojo…

gania gania
My cuisine

Małże w sosie z białego wina i masła
4

Małże w sosie z białego wina i…

CafePodróż CafePodróż
PiknikExpress

Krewetki z czosnkiem i chilli
6

Krewetki z czosnkiem i chilli

gania gania
My cuisine