Krewetki w grapefruitowych łódeczkach
Pomysł na to danie pochodzi z "Kuchni włoskiej". Polecam, jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach. Pomijając filetowanie grapefruitów, wykonanie sałatki nie zajmuje dużo czasu, a jest bardzo efektowna.
Składniki:
0,5 kg mrożonych krewetek supreme
4 grapefruity
2 łodygi selera naciowego
1 mała cebula
ząbek czosnku
100 g majonezu
2 łyżki musztardy
sok z jednej cytryny
listek laurowy
Krewetki, seler, cebulę i listek laurowy włóż do garnka z wodą, gotuj przez 10 minut. Grapefruity podziel na połowy. Z każdej połowy usuń miąższ (to najtrudniejsza część całej imprezy, trzeba uważać, żeby nie uszkodzić skórki) i pokrój go w kostkę, usuwając białe błonki. Rób to na talerzu, a spływający sok zbieraj do osobnego naczynia.
Ostudzone krewetki wymieszaj z grapefruitem. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z musztardą, dodaj roztarty czosnek, odrobinę soli i pieprzu, sok z cytryny i 3 łyżki soku z grapefruita. Polej krewetki sosem i nałóż do skórek grapefruitowych. Włóż na jakiś czas do lodówki.
Podawaj z białym winem.