Krewetki po kreolsku
Kuchnia kreolska Luizjany swoich korzeni sięga do europejskich osadników, którzy osiedlili się w tamtym rejonie USA. Szczególnie wyraźne inspiracje czerpie z kuchni francuskiej, hiszpańskiej i portugalskiej. Jedną z najpopularniejszych potraw są krewetki po kreolsku, czyli krewetki duszone w aromatycznym, warzywnym sosie. Ciekawostką jest, że był to jeden z (wielu) sposobów na krewetki, które wymienił Bubba w filmie „Forrest Gump” ;)
Muszę przyznać, że nam – fanom krewetek – bardzo to danie smakowało. Było sycące i pożywne, a zarazem lekkie i niezbyt kaloryczne :)
KREWETKI PO KREOLSKU
(2 porcje)
- 200-250g krewetek (użyłam mrożonych),
- 1 łyżka oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 1 łodyga selera naciowego,
- ½ zielonej papryki,
- ¼ czerwonej papryki,
- ½ puszki pomidorów,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1 łyżka sosu worcester,
- odrobinę ostrego sosu np. tabasco (pominęłam),
- 1 liść laurowy,
- sól i pieprz,
- 1 czubata łyżeczka mąki,
- 300ml bulionu z owoców morza (zastąpiłam wodą),
- posiekana zielona cebulka do posypania,
- ryż do podania
Cebulę, seler i papryki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i na małym ogniu smażyć cebulę, seler, papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek przez około 5 minut. Dodać pieprz cayenne i mąkę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Dodać pomidory z puszki i – mieszając – bulion lub wodę. Dodać liść laurowy, sos worcester i opcjonalnie sos tabasco (jeśli ktoś lubi ultra ostre ;) Doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolać nieco wody, jeśli sos byłby zbyt gęsty. Dodać rozmrożone krewetki i gotować jeszcze 3-4 minuty.
Podawać z ryżem, posypane zieloną cebulką.