Kremowa zupa z dyni

Kremowa zupa z dyni

Zdjęcie - Kremowa zupa z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Kremowa zupa z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio zaniedbuje mój blog. Dużo zajęć, pracy, sporo się dzieje. Ogólnie jest pozytywnie, ale jesień i jej cudowne smaki przechodzą bokiem.
Odkąd w zeszłym roku odkryłam dynię, jestem jej wierną fanką. W każdej postaci jest dobra. Lubię te sprawdzone przepisy, jak i wyszukiwanie nowych (nawet jeśli chlebek dyniowy okaże się spektakularnym, choć pysznym zakalcem). Nie wiem, jak to możliwe, że na Ciachomanii jeszcze nie było przepisu na zupę dyniową. Czas nadrobić zaległości! W zależności od ochoty, jak i zawartości lodówki, zupę można podawać z jogurtem greckim (moja lżejsza alternatywa dla śmietany), serem z niebieską pleśnią, szczypiorkiem czy prażonymi pestkami dyni.
Jedno z moich ostatnich zajęć: http://bartoszchronowskiphotography.blogspot.com/2013/10/pierwsze-zajecia-agility.html

SKŁADNIKI:

  • 1 kg dyni
  • 2 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub z kurczaka)
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, a następnie podsmażyć na oliwie. Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, chwilę razem podusić. Całość zalać bulionem, gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie (15-30 minut). Gotową zupę doprawić i zmiksować blenderem. Podawać z ulubionymi składnikami.

Zdjęcie - Kremowa zupa z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kremowa zupa z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów