Kremowa zupa z dyni
Ostatnio zaniedbuje mój blog. Dużo zajęć, pracy, sporo się dzieje. Ogólnie jest pozytywnie, ale jesień i jej cudowne smaki przechodzą bokiem.
Odkąd w zeszłym roku odkryłam dynię, jestem jej wierną fanką. W każdej postaci jest dobra. Lubię te sprawdzone przepisy, jak i wyszukiwanie nowych (nawet jeśli chlebek dyniowy okaże się spektakularnym, choć pysznym zakalcem). Nie wiem, jak to możliwe, że na Ciachomanii jeszcze nie było przepisu na zupę dyniową. Czas nadrobić zaległości!
W zależności od ochoty, jak i zawartości lodówki, zupę można podawać z jogurtem greckim (moja lżejsza alternatywa dla śmietany), serem z niebieską pleśnią, szczypiorkiem czy prażonymi pestkami dyni.
Jedno z moich ostatnich zajęć:
http://bartoszchronowskiphotography.blogspot.com/2013/10/pierwsze-zajecia-agility.html
SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni
- 2 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 litr bulionu (warzywnego lub z kurczaka)
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Wyślij pocztą e-mail Wrzuć na bloga Udostępnij w usłudze Twitter Udostępnij w usłudze Facebook