Krem z soczewicy

Krem z soczewicy

Zdjęcie - Krem z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zniknęłam na dłuższy czas. Natłok codziennych spraw i kilku problemów skutecznie odciągnął mnie od blogowania. Mam jednak nadzieje, że wszystkie nieprzyjemne zdarzenia i historie szpitalne mam już za sobą. Powracam zatem z przepisem na zimową zupę. Fajną w smaku, szybką i prostą.
Zdjęcie - Krem z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Krem z soczewicy i mleka kokosowego składniki:

  • 350 g czerwonej soczewicy
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • chilli mielona lub w płatkach
  • bulion warzywny
  • 10 g masła klarowanego
  • 100 ml śmietany - opcjonalnie
  • sól, pieprz


wykonanie: Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Pilnujemy by się nie zbrązowiały, maja się tylko zeszklić. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy ją bulionem (bulionu powinno być 2 razy więcej niż soczewicy) Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy chilli, pieprzem i solą. Zupę możemy zagęścić śmietaną.

Kategorie przepisów