Krem z soczewicy
Zniknęłam na dłuższy czas. Natłok codziennych spraw i kilku problemów skutecznie odciągnął mnie od blogowania. Mam jednak nadzieje, że wszystkie nieprzyjemne zdarzenia i historie szpitalne mam już za sobą. Powracam zatem z przepisem na zimową zupę. Fajną w smaku, szybką i prostą.
Krem z soczewicy i mleka kokosowego
składniki:
- 350 g czerwonej soczewicy
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- chilli mielona lub w płatkach
- bulion warzywny
- 10 g masła klarowanego
- 100 ml śmietany - opcjonalnie
- sól, pieprz
wykonanie: Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Pilnujemy by się nie zbrązowiały, maja się tylko zeszklić. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy ją bulionem (bulionu powinno być 2 razy więcej niż soczewicy) Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy chilli, pieprzem i solą. Zupę możemy zagęścić śmietaną.