Krem z selera
Początkowo, za nim nie przepadałam, jednak z czasem polubiłam jego smak. Sycący, zdrowy i rozgrzewający na pewno prędzej, czy później przekona do siebie każdego. Serdecznie zapraszam na krem z selera.
Składniki (4 porcje): 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 duży seler, por, natka pietruszki, cebula, 2 ząbki czosnku, pieprz ziołowy, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól, oliwa z oliwek
Myjemy i obieramy wszystkie wymagające tego warzywa. Następnie do 1,5 l lekko osolonej wody wrzucamy marchew, pietruszkę, pora, selera oraz odrobinę natki pietruszki. Selera warto pokroić na mniejsze cząstki. Całość gotujemy na małym ogniu. W między czasie opalamy cebulę, którą również wrzucamy do reszty gotujących się warzyw. Kiedy uzyskamy intensywny warzywny wywar, pozostawiamy w garnku marchewkę, selera i cebulę natomiast resztę warzyw wyciągamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i delikatnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy do wywaru, by następnie całość zblendować na krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Kiedy krem jest zbyt gęsty, możemy dodać do niego odrobinę wody, pamiętajmy jednak by w takiej sytuacji ponownie zagotować zupę.