Krem z pasternaku
Pasternak to chyba średnio popularne u nas warzywo. My go znamy bardzo dobrze, bo nie uczulał ;) Zupka z niego niczego sobie - dość delikatna w smaku, dlatego dzieci lubią, a dorośli mogą sobie dodać coś wyrazistego. Pasternak można kupić na straganie z pietruszką, wystarczy zapytać sprzedawcę: "Panie, które to pietruszka, a które pasternak?" i pewnie dostaniemy fachową odpowiedź.
Przygotować trzeba:
3-4 pasternaki
2 ziemniaki
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
niedużą cebulę
bulion (może być warzywny) lub wodę
sól i pieprz do smaku
dodatki: pestki dyni prażone z przyprawami, grzanki, wysmażone plasterki boczku etc.
Cebulę pokroić w kostkę, pasternak i ziemniaki w kawałki. Warzywa przesmażyć na maśle lub oliwie, zalać wodą lub bulionem i gotować powoli aż zmiękną - ok. 20-25 minut. Zblenderować na krem lub przetrzeć przez sitko, doprawić do smaku. Podawać z wybranymi dodatkami.