Krem z kabaczka
Dzisiaj przygotowałam krem, który nie jest pracochłonny i można powiedzieć, że robi się sam. Ponieważ mamy czas cukiniowo – ogórkowo – kabaczkowy postanowiłam zrobić sezonowy obiad. Kabaczek jest warzywem, które łatwo poddaje się obróbce i można z niego wyczarować naprawdę wiele dań.
Składniki:
1 Kabaczek średniej wielkości ok. 25cm
1 mała cebula
2 czubate łyżki masła
2 czubate łyżki serka topionego typu gołda
1 szklanka wody
pół łyżeczki pieprzu
sól do smaku
kostka Knorr zielona pietruszka
Przygotowanie:
Obranego kabaczka pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
Wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody.
Kiedy kabaczek zacznie się gotować wrzucamy kostkę pietruszki i solimy do smaku.
Gotujemy pod przykryciem!
Na patelni szklimy cebulę na łyżce masła. Drugą łyżkę masła dodajemy do gotującego się kabaczka. Rumianą cebulę dodajemy do kabaczka.
Kiedy wszystko jest miękkie dodajemy ser topiony.
Następnie wszystko miksujemy i doprawiamy pieprzem i solą, aż do otrzymania konsystencji budyniu.
Krem można ozdobić zieloną pietruszką albo grzankami.
Ja podaję krem z grzankami z pieczywa ciabata ale nawet wtedy nie zaszkodzi odrobina pietruszki dla ozdoby.
Smacznego!!!