Krem z batatów

Krem z batatów

Drugie podejście do batatów i znowu rewelacyjny efekt! Dwa, duże dziwadła do pysznego, warzywnego wywaru i mamy cudowny krem o charakterystycznym dla ugotowanego batata złotym kolorze. Łyżka śmietany, odrobina wędzonej papryki i nic tylko zajadać!
Zdjęcie - Krem z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

Wywar warzywny:

1,5l wody

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

pęczek natki pietruszki

1/4 selera

1/2 pora

ząbek czosnku

cebula 3 goździki

3 kulki ziela angielskiego

3 łyżeczki soli

odrobina pieprzu

2 duże bataty

odrobina oleju

śmietana 18%

słodka papryka
Zdjęcie - Krem z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Warzywa na wywar myjemy i obieramy. Gotowe wrzucamy do garnka z wodą i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu przez ok.1,5h.
W między czasie obieramy bataty i kroimy na kawałki. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Gdy wywar jest gotowy, wyjmujemy z niego ugotowane warzywa, pozostawiając marchewki. Do garnka dodajemy przysmażone bataty i gotujemy 10-15 minut do miękkości. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Krem podajemy z łyżką śmietany i słodką, wędzoną papryką.
Zdjęcie - Krem z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów