Krem z batatów
Drugie podejście do batatów i znowu rewelacyjny efekt! Dwa, duże dziwadła do pysznego, warzywnego wywaru i mamy cudowny krem o charakterystycznym dla ugotowanego batata złotym kolorze. Łyżka śmietany, odrobina wędzonej papryki i nic tylko zajadać!
Składniki
Wywar warzywny:
1,5l wody
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
pęczek natki pietruszki
1/4 selera
1/2 pora
ząbek czosnku
cebula 3 goździki
3 kulki ziela angielskiego
3 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
2 duże bataty
odrobina oleju
śmietana 18%
słodka papryka
Warzywa na wywar myjemy i obieramy. Gotowe wrzucamy do garnka z wodą i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu przez ok.1,5h.
W między czasie obieramy bataty i kroimy na kawałki. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Gdy wywar jest gotowy, wyjmujemy z niego ugotowane warzywa, pozostawiając marchewki. Do garnka dodajemy przysmażone bataty i gotujemy 10-15 minut do miękkości. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Krem podajemy z łyżką śmietany i słodką, wędzoną papryką.