Krem śliwkowo-czekoladowy

Krem śliwkowo-czekoladowy

Zdjęcie - Krem śliwkowo-czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem śliwkowo - czekoladowy to doskonały dodatek do ciast oraz do pieczywa. Źródło energii na cały dzień, polecam!

Składniki:
3 kg śliwek
60 dag cukru kryształu
3 cukry waniliowe
100 g gorzkiego kakao (kakao z wiatrakiem)
1 gorzka czekolada

Śliwki umyć, usunąć pestki i przekręcić przez maszynkę. Gotować zmielone śliwki z cukrem i cukrami waniliowymi przez 2,5 godziny na małym ogniu. Często mieszać, żeby się nie przypaliło.

Następnie dodać kakao i czekoladę. Pogotować jeszcze około 15 minut. Nakładać gorący krem do słoików i wywracać do góry nogami. Dla utrwalenia można jeszcze pasteryzować 10 minut (nie trzeba).

Zdjęcie - Krem śliwkowo-czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:-)

Zdjęcie - Krem śliwkowo-czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem śliwkowo-czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów