Krem cytrynowy – lemon curd

Krem cytrynowy – lemon curd

Już od jakiegoś czasu chciałam spróbować zrobić angielski lemon curd – czyli gęsty krem cytrynowy z jajek, cukru i cytryn, inne składniki są opcjonalne, ale dodatek tłuszczu (najczęściej masła) sprawia, że krem ma delikatną, aksamitną konsystencję. Ja zdecydowałam się zrobić krem z nierafinowanym olejem kokosowym, który ma wyraźny zapach kokosu, jeśli zależy Wam na bezzapachowej wersji polecam rafinowany lub olej kokosowy „do smażenia”. Gotowy krem można wykorzystać do przełożenia ciasta, nadziać nim makaroniki lub zrobić tartę – już myślę jak wykorzystam mój! :) W słoiczku można przechowywać go około 7 dni w lodówce.

Domowy lemon curd będzie pysznym datkiem do dowolnych babeczek: np. waniliowych lub czekoladowych, wzbogaci smak kremu – np. budyniowego, a także wspaniale nada się na wypełnienie tarty – takiej jak ta cytrynowa.

Zdjęcie - Krem cytrynowy – lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na krem cytrynowy – lemon curd:

  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 cytryny (skórka i sok)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki miękkiego masła lub oleju kokosowego (najlepiej bezzapachowego)

Zdjęcie - Krem cytrynowy – lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić domowy Lemon Curd?

Cytryny dokładnie myjemy. Wyciskamy sok i ścieramy skórkę.

Zdjęcie - Krem cytrynowy – lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krem cytrynowy – lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krem cytrynowy – lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej – tzn. miskę z jajkami kładziemy na garnek z gotującą się wodą (spód miski nie może być zanurzony) i ubijamy około 5 minut dodając po trochu cukier. Pod koniec ubijania powinniśmy mieć gęstą stabilną pianę. Jeśli rozetrzemy nieco piany między palcami nie powinno być w niej wyczuwalnych kryształków cukru.

Zdjęcie - Krem cytrynowy – lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ubitą pianę przekładamy do garnka. W soku z cytryny rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy do jajek, dodajemy skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje (można robić to jak dotychczas w kąpieli wodnej, ale trwa to znacznie dłużej).

Zdjęcie - Krem cytrynowy – lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po około 3 -5 minutach masa powinna mieć już konsystencję budyniu, zestawiamy garnek z ognia dodajemy miękkie masło lub olej kokosowy i dokładnie mieszamy.

Zdjęcie - Krem cytrynowy – lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowy krem przelewamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce.

Zdjęcie - Krem cytrynowy – lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krem cytrynowy – lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krem cytrynowy – lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krem cytrynowy – lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Post Krem cytrynowy – lemon curd pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY.PL.

Kategorie przepisów