Krem angielski

Krem angielski

Krem angielski, zwany też kremem custard, jest jednym z klasycznych dodatków do deserów. Znany był już w średniowiecznej Anglii, z czasem jego receptura przedostała się na drugą stronę kanału La Manche i Francuzi również docenili jego zalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto czy owocowe crumble zyskają dodatkowy smak. Czym właściwie jest krem angielski? Jego podstawowe składniki to mleko, śmietana, żółtka, cukier i wanilia. Przygotowanie kremu jest dość proste, wymaga jednak sporej uwagi. Najważniejsze jest zapanowanie nad temperaturą i konsystencją składników. Niestety nie jest dietetyczny, ale fantastycznie podkręca letnie desery.
Zdjęcie - Krem angielski - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

125 ml mleka 3,2%
125 ml śmietany 30%
3 żółtka
1 laska wanilii
3 łyżki cukru

Przygotowanie:
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier, przekrojoną na pół laskę wanilii i wyskrobane ze środka nasionka. Płyn doprowadzamy do wrzenia, następnie zestawiamy z ognia, aby się lekko schłodził. W misie miksera ubijamy żółtka, aż staną się jasne. Do ubitych żółtek wlewamy po odrobinie mleka ze śmietaną, cały czas ubijamy. Następnie całość ponownie przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszamy. Sos będzie gęstniał, musimy uważać żeby nie doprowadzić go do wrzenia. Krem jest gotowy gdy osiągnie konsystencję płynnego budyniu i będzie równomierną warstwą spływał po łyżce. Natychmiast zdejmujemy go z ognia i przelewamy do naczynia w którym chcemy go przechowywać. Gdyby zdarzyło się, że krem jednak się zwarzy można szybko przelać go do zimnego naczynia aby przerwać proces gotowania i następnie przecedzić go przez gazę do czystego dzbanuszka. Sos można podawać zarówno na ciepło jak i na chłodno. Będzie doskonałym dodatkiem do sezonowych owoców, ciast lub innych deserów.
Zdjęcie - Krem angielski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem angielski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów