Kratki czekoladowo-orzechowe
Czyli chrupiące ciasteczka czekoladowe z orzechową posypką
Proste składniki, a efekt porywa. Porywa do niekontrowanego sięgania po kolejne ciastko.
Orzechy i migdały trochę sypią się z wierzchu, ale w pełni wynagrodzi Wam to smak ciastek - podwójnie chrupiących (przez kruche ciasto i moc orzechów).
Całe szczęście ich przygotwanie jest równie ekspresowe, co pałaszowanie. Wystarczy utrzeć składniki na ciasto, wysmarować nim blachę, posypać orzechami, a po upieczeniu tylko pokroić na kawałki - raz dwa i możemy chrupać ze smakiem.
Składniki: przepis z książki "Siedem rodzajów ciast" Icy Provkok
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 2 łyżki kakao (ciemnego, o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g łuskanych orzechów lub migdałów (u mnie 100 g orzechów laskowych i garść płatków migdałowych)
Blachę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (175 przy termoobiegu). Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać jajko i ponownie użyć miksera aż powstanie gładka masa. Kolejno dodać kakao i cukier waniliowy, po czym wmiksować do masy. Na koniec - ciągle ucierając - dodawać stopniowo mąkę. Gotową masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (będzie się trochę lepić, więc polecam wspomaganie łopatką i własnymi dłońmi). Cienką warstwę ciasta posypać z wierzchu grubo siekanymi orzechami i/lub migdałami. Blachę wstawić na środkową półkę piekarnika i piec 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto, pokroić na kwadraty o wymiarach ok. 5x5 cm. Polecam wyjąć ciasto z papierem do pieczenia, przełożyć na płaski blat i kroić ostrym nożem (ciasto będzie jeszcze wtedy mięciutki). Pokrojone ciasto, przenieść z papierem na kratkę i tam pozostawić do ostygnięcia.
Na koniec przypominam Wam o konkursie, w którym do wygrania jest książka Białe trufle Nicole Mary Kelby - tym bardziej, że to dziś ta pozycja ma swoją premierę KLIK