Krakersy

Krakersy
Zdjęcie - Krakersy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne!
Kruche, lekkie i maślane.
Polecam tym bardziej, że wykonanie jest banalne - polega na dorzucaniu kolejnych składników do malaksera.


Zdjęcie - Krakersy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
przepis z cupcake project, podaję z moimi zmianami
  • 3 szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • dwa razy 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek zimnego masła [120 g] + 3 łyżki stopionego masła [60 g]
  • 2 łyżki oleju roślinnego [rzepakowego]
  • 1/2 szklanki wody
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni*.
  2. W malakserze umieścić mąkę, proszek do pieczenia, cukier i 1/2 łyżeczki soli - połączyć.
  3. Dodać zimne masło - połączyć.
  4. Dodać olej - połączyć.
  5. Dodawać stopniowo wodę - włączać malakser po każdorazowym dodaniu wody. Ciasto powinno tworzyć zwartą kulę.
  6. Przełożyć ciasto na blat i cienko rozwałkować - jak najcieniej nam się uda.
  7. Foremką wycinać ciastka. Widelcem ponakłuwać w nich dziurki.
  8. Piec ok. 10 minut lub do momentu, w którym zaczną brązowieć (*ja piekłam w nagrzanym do 150 stopni opiekaczu ok. 15 minut - termoobieg plus parę minut góra do zarumienienia).
  9. Podczas gdy krakersy się pieką, stopić pozostałe masło i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
  10. Po wyjęciu ciastek z pieca, od razu posmarować je słonym masłem.
  11. Studzić na kratce. Najlepsze jak już przeleżą dobre pare godzin.

Zdjęcie - Krakersy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów