Krakersy
Pyszne!
Kruche, lekkie i maślane.
Polecam tym bardziej, że wykonanie jest banalne - polega na dorzucaniu kolejnych składników do malaksera.
Składniki
przepis z cupcake project, podaję z moimi zmianami
- 3 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- dwa razy 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek zimnego masła [120 g] + 3 łyżki stopionego masła [60 g]
- 2 łyżki oleju roślinnego [rzepakowego]
- 1/2 szklanki wody
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni*.
- W malakserze umieścić mąkę, proszek do pieczenia, cukier i 1/2 łyżeczki soli - połączyć.
- Dodać zimne masło - połączyć.
- Dodać olej - połączyć.
- Dodawać stopniowo wodę - włączać malakser po każdorazowym dodaniu wody. Ciasto powinno tworzyć zwartą kulę.
- Przełożyć ciasto na blat i cienko rozwałkować - jak najcieniej nam się uda.
- Foremką wycinać ciastka. Widelcem ponakłuwać w nich dziurki.
- Piec ok. 10 minut lub do momentu, w którym zaczną brązowieć (*ja piekłam w nagrzanym do 150 stopni opiekaczu ok. 15 minut - termoobieg plus parę minut góra do zarumienienia).
- Podczas gdy krakersy się pieką, stopić pozostałe masło i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
- Po wyjęciu ciastek z pieca, od razu posmarować je słonym masłem.
- Studzić na kratce. Najlepsze jak już przeleżą dobre pare godzin.