Krajanka piernikowa

Krajanka piernikowa

Sprawdzony przepis na fantastyczną krajankę piernikową, czyli ciasto piernikowe o wyrazistym korzennym smaku, podzielone na mniejsze kawałki, oblane lukrem. Rozpływa się w ustach! Jest bajecznie prosta i szybka w przygotowaniu, najdłużej trwa lukrowanie :). Gotową krajankę przechowujcie w zamkniętej puszcze i podjadajcie wedle potrzeby :)).

 

 

Zdjęcie - Krajanka piernikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na krajankę piernikową:

250 g miodu

125 g cukru

125 g masła

2 łyżki przyprawy do piernika

1 ½ łyżki kakao

1 łyżka cynamonu

500 g mąki pszennej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 duże jajko

 

Lukier :

3 szklanki cukru pudru

ok. 9-10 łyżek gorącej wody

 

 

 

Jak zrobić krajankę piernikową :

W garnku umieścić miód, cukier, masło, przyprawę do piernika, kakao i cynamon. Podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić do przestudzenia.

Mąkę przesypać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.

Kiedy masa przestygnie, dodać jajko, zmiksować krótko na najniższych obrotach. Następnie dodać mąkę, ponownie zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników.

Dużą blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, rozłożyć je równomiernie na całą blaszkę (polecam posmarować palce olejem, ułatwi to rozłożenie ciasta).

Piec w temperaturze 175 stopni przez 20-22 minuty (nie dłużej! zbyt długie pieczenie spowoduje, że piernik wyjdzie bardzo twardy). Wyciągnąć, zostawić do wystygnięcia w foremce.

Przygotować lukier : w misce połączyć cukier puder z gorącą wodą, wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę więcej wody, jeśli za rzadki dodać cukru pudru.

Gotową krajankę wyciągnąć z foremki, pokroić na kwadraty, lukrować za pomocą pędzelka i odstawiać na kratkę. Gotowe!

 

Kategorie przepisów