Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane będą doskonałe na obiad bez mięsa podawane np. z mizerią lub sosem pieczarkowym. Mogą być również idealne jako dodatek do mięsa zamiast tradycyjnych ziemniaków.

Przepis na kotlety jest bardzo prosty z kilku składników. Kotlety ziemniaczane bardzo dobrze dają się formować i szybko je przygotujesz. Możesz zrobić je z ziemniaków wczorajszych, ale muszą być dobrze rozdrobnione.

Kotlety ziemniaczane uwielbiam z mizerią lub surówką z kapusty pekińskiej. Bedą także doskonałym pomysłem na bardziej uroczysty obiad do mięsa.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KOTLETY ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 20 kotletów

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO

  • bułka tarta do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odlewamy z wody i przepuszczamy gorące przez praskę lub dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z odrobiną oleju. Następnie dodajemy do ostudzonych ziemniaków razem z jajkami, koperkiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanych oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podajemy z surówką, sosem pieczarkowym lub jako dodatek do mięsa.

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy