Kotlety ziemniaczane z jabłkami
Dla tych którzy lubią kotlety z gotowanych ziemniaków, polecam ich nieco inną wersję z dodatkiem jabłek. Dzięki nim są wilgotniejsze i słodsze. Mnie bardzo smakowały :)
Przepis pochodzi z książeczki „Potrawy jarskie”.
Przepisem tym dołączam (po raz pierwszy) do IV edycji akcji „Gotujemy po polsku!”, której patronem jest serwis zpierwszegotloczenia.pl ;)
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z JABŁKAMI
(na 4-5 porcji)
1kg ugotowanych ziemniaków,
3 jabłka,
30g masła,
2 jajka,
50g mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
bułka tarta,
olej do smażenia
Ugotowane jabłka ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z żółtkami i wymieszać z ziemniakami. Następnie dodać mąkę wymieszoną z proszkiem do pieczenia, jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach oraz białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli. Jeśli masa jest rzadka, można dodać jeszcze trochę mąki.
Bułkę tartą wysypać na talerz i panierować uformowane kotlety. Smażyć na średnim ogniu na oleju, aż będą złociste z obu stron. Gotowe kotleciki ułożyć na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podawać ze śmietaną i surówką.
Przepis pochodzi z książeczki „Potrawy jarskie”.
Przepisem tym dołączam (po raz pierwszy) do IV edycji akcji „Gotujemy po polsku!”, której patronem jest serwis zpierwszegotloczenia.pl ;)
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z JABŁKAMI
(na 4-5 porcji)
1kg ugotowanych ziemniaków,
3 jabłka,
30g masła,
2 jajka,
50g mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
bułka tarta,
olej do smażenia
Ugotowane jabłka ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z żółtkami i wymieszać z ziemniakami. Następnie dodać mąkę wymieszoną z proszkiem do pieczenia, jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach oraz białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli. Jeśli masa jest rzadka, można dodać jeszcze trochę mąki.
Bułkę tartą wysypać na talerz i panierować uformowane kotlety. Smażyć na średnim ogniu na oleju, aż będą złociste z obu stron. Gotowe kotleciki ułożyć na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podawać ze śmietaną i surówką.