Kotlety z orkiszu
Bardzo proste do zrobienia, trzeba tylko wcześniej namoczyć pszenicę a później ją ugotować do miękkości (ok 1 h).
Składniki:
- 1 szklanka suchego orkiszu lub zwykłej pszenicy,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, papryka słodka,
- bułka tarta lub inna panierka,
- olej.
Wykonanie:
Pszenicę namoczyć przez noc, ugotować do miękkości, chłodną zmielić razem z cebulą maszynką nie tylko do mięsa. Dodać do smaku przyprawy, natkę pietruszki i trochę oleju. Masa będzie sztywna więc najlepiej wyrabia się ręką. (Jeśli nie chcemy smażyć możemy zostawić jako pastę).
Formujemy kotlety obtaczamy w bułce i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Wyszły bardzo dobre, ale następnym razem dołożę coś "mokrego" np pieczarki.
Mojemu Mężowi smakowały bardziej na zimno lub jako pasta niż gorące, dla mnie każda wersja była smaczna :-)
Z tej ilości wyszło mi 13 średnich kotletów.
Smacznego!!!