Kotlety z karkówki, panierowane
Smażone kotlety, panierowane w bułce robię bardzo rzadko, głównie ze względu na ich kaloryczność. Bywają jednak takie dni, kiedy nie chce się nic wymyślać i nie chce się długo stać w kuchni. Wtedy takie danie jest bardzo wygodne. Nie wymaga żadnego myślenia i robi się szybko. Moczenie w mleku i cebuli powoduje że mięso jest soczyste i delikatne.
składniki
2 kotlety z karkówki wieprzowej
mąka,
jajko,
tarta bułka
sól
pieprz
smalec lub olej do smażenia
do namoczenia:
cebula, pokrojona w plasterki
1/2 szklanki mleka
sól pieprz
przygotowanie
Kotlety opłukać, osuszyć, lekko rozbić pięścią. W misce ułożyć warstwę cebuli na niej mięso, na wierzchu reszta cebuli. Zalać mlekiem doprawionym solą i pieprzem, odstawić na 2 - 3 godziny, można na całą noc.
Po tym czasie kotlety wyjąć z mleka i osuszyć. Posypać lekko z obu stron solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, nadmiar strzepując, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż będą miękkie i rumiane (po ok 3 minuty z każdej strony). Można podawać lub patelnię przykryć i jeszcze parę minut dosmażać kotlety pod przykryciem. Smacznego!
składniki
2 kotlety z karkówki wieprzowej
mąka,
jajko,
tarta bułka
sól
pieprz
smalec lub olej do smażenia
do namoczenia:
cebula, pokrojona w plasterki
1/2 szklanki mleka
sól pieprz
przygotowanie
Kotlety opłukać, osuszyć, lekko rozbić pięścią. W misce ułożyć warstwę cebuli na niej mięso, na wierzchu reszta cebuli. Zalać mlekiem doprawionym solą i pieprzem, odstawić na 2 - 3 godziny, można na całą noc.
Po tym czasie kotlety wyjąć z mleka i osuszyć. Posypać lekko z obu stron solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, nadmiar strzepując, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż będą miękkie i rumiane (po ok 3 minuty z każdej strony). Można podawać lub patelnię przykryć i jeszcze parę minut dosmażać kotlety pod przykryciem. Smacznego!