Kotlety z gęsiny
Gąski gąski do domu, boimy się a czego ? wilka złego 😂 nie ma nic straszniejszego jak apetyt człowieka głodnego. Chyba nie ma nic lepszego i szybkiego w przygotowaniu jak tradycyjne kotlety mielone czyż nie ? ah jeszcze schabowy ale dziś mowa o kotlecie mielonym i to nie z byle jakiego mięsa bo z własnych gąsek a właściwie z ich piersi, powiem tak za zwyczaj nie wiemy co zrobić z gęsich piersi bo raz że akurat ten kawałek mięsa jest bardzo suchy po ugotowaniu, krwistego nie lubimy więc bardzo często robię właśnie kotlety mielone którymi rodzina się zachwyca. Chcecie szczegółowy przepis ? to nic mi nie pozostaje innego jak zaprosić wszystkich do zapoznania się z nim poniżej 👇 wszystko dokładnie opiszę a tak przy okazji zachęcam wszystkie osoby odwiedzające bloga do zaobserwowania go wtedy będziecie na bieżąco z moimi przepisami
składniki :- 800 g piersi gęsi ze skórą,
- 2,5 dużego ząbka czosnku,
- 2 jajka rozmiar M,
- 4 z górką łyżki bułki tartej drobnej,
- 1 płaska łyżka soli drobnej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego,
- 0,5 młodej dużej cebuli,
- 0,5 szklanki wody gazowanej
Przygotować swojskie piersi z gęsi pokroić je na mniejsze kawałki a następnie zmielić wraz ze skórą maszynką o drobnym sitku razem z czosnkiem, jak już mamy zmielone wszystkie kawałki piersi gęsi wtedy wbić całe jajka, wsypać sól, pieprz oraz bułkę tartą a także dodać pół młodej cebuli pokrojonej drobniej. Całość wyrobić za pomocą dłoni do połączenia się składników, po dokładnym wymieszaniu wlać wodę gazowaną i całość połączyć a następnie masować mięso przez około 5 minut uderzając w nie dłonią aby wchłonęło całą dodaną wodę gazowaną aż mięso nabierze błyszczącej konsystencji
Po przygotowaniu masy mielonej na kotlety odstawić ją na 5 minut aby odpoczęła w międzyczasie można na przykład obrać sobie ziemniaki do obiadu, po wyznaczonym czasie naszykować dużą patelnię, wlać oleju na jej dno i go rozgrzać. Po rozgrzaniu oleju do dłoni nabierać dowolną ilość mięsa mielonego przyprawionego, formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i układać jeden przy drugim na rozgrzanym oleju, smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty - rumiany kolor. Usmażone kotlety ułożyć na talerzu dodam od siebie że po mimo iż mięso było ze skórą to kotlety nie wchłaniają dużo tłuszczu
Gotowe usmażone mocno chrupiące z wierzchu i bardzo wilgotne w środku kotlety mielone z piersi gęsi podałam z ziemniakami okraszonymi tłuszczem ze smażonych kotletów oraz jako surówka to czerwone buraczki starte na tarce jarzynowej doprawione solą, cukrem, octem z cebulką młodą oraz olejem tak jak lubimy najbardziej. Jeżeli ktoś z Państwa nie wie co zrobić z piersi gęsi lub kaczki to jak najbardziej polecam mielone z których będziecie bardzo zadowoleni a ich smak i aromat ? należy wykonać aby się przekonać jak dla nas są lepsze o wiele niż z mięsa wieprzowego życzę z całego serca SMACZNEGO