Kotlety sojowe po grecku
Pyszne danie z przepisu Oli Dembskiej podanego w programie "Pytanie na śniadanie".
Kotlety sojowe po grecku
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 2 cebule
- oliwa
- cukier trzcinowy
- 2 listki laurowe
- świeżo mielony vczarny pieprz
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- swieży imbir
- 2 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
- sól
- sos sojowy
- 2 duże pomidory lub 3 mniejsze
- cytryna
- maka pszenna razowa
- ocet balsamiczny
- cytryna
- posiekana natka pietruszki
- słodka mielona papryka
- 15 - 17 kotletów sojowych
Na rozgrzana patelnię wlać nieco oliwy i wrzucić posiakaną cebulę. Dprawić odrobiną soli i cukru trzcinowego. Zeszklić. Następnie dodać starte na grubych oczkach tarki lu pokrojone w julienne marchew, seler i pietruszkę. Dodać również 1-2 małe listki laurowe, ziele angielskie i soł do smaku. Po krótkim czasie dodaj także pokrojone w małą kostkę pomidory (wczęsniej obrane ze skórki) i odrobina wrzącej wody. Uduś do miękkości, po koniec doprawiając swieżo zmielonym pieprzem i jeśli trzeba cukrem trzcinowym i solą.
Do 1 litra wrzącej wody dodać trochę świeżego, utartego imbiru, czosnek, dopraw dobrze octem balsamicznym, solą, sosem sojowym, cukrem trzcinowym oraz słodką mieloną papryka.
Do takiego bulionu wrzucić kotlety sojowe i ugotować je do miękkości - ale nie rozgotować! Po ugotowaniu można je pokroić w mniejsze kawałki lubzostawioć w całości. Obtoczyc je w mące razowej i usmażyc. W dużej salaterce układać warstwami kotlety i warzywa - ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Na końcu skrop całość sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje na drugi dzień, podane na zimno i obficie przystrojone natką pietruszki.
Smacznego!