Kotlety sojowe po grecku

Kotlety sojowe po  grecku

Pyszne danie z przepisu Oli Dembskiej podanego w programie "Pytanie na śniadanie".

Zdjęcie - Kotlety sojowe po  grecku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotlety sojowe po grecku

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • oliwa
  • cukier trzcinowy
  • 2 listki laurowe
  • świeżo mielony vczarny pieprz
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • swieży imbir
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
  • sól
  • sos sojowy
  • 2 duże pomidory lub 3 mniejsze
  • cytryna
  • maka pszenna razowa
  • ocet balsamiczny
  • cytryna
  • posiekana natka pietruszki
  • słodka mielona papryka
  • 15 - 17 kotletów sojowych

 

Na rozgrzana patelnię wlać nieco oliwy i wrzucić posiakaną cebulę. Dprawić odrobiną soli i cukru trzcinowego. Zeszklić. Następnie dodać starte na grubych oczkach tarki lu pokrojone w julienne marchew, seler i pietruszkę. Dodać również 1-2 małe listki laurowe, ziele angielskie i soł do smaku. Po krótkim czasie dodaj także pokrojone w małą kostkę pomidory (wczęsniej obrane ze skórki) i odrobina wrzącej wody. Uduś do miękkości, po koniec doprawiając swieżo zmielonym pieprzem i jeśli trzeba cukrem trzcinowym i solą.

Do 1 litra wrzącej wody dodać trochę świeżego, utartego imbiru, czosnek, dopraw dobrze octem balsamicznym, solą, sosem sojowym, cukrem trzcinowym oraz słodką mieloną papryka.

Do takiego bulionu wrzucić kotlety sojowe i ugotować je do miękkości - ale nie rozgotować! Po ugotowaniu można je pokroić w mniejsze kawałki lubzostawioć w całości. Obtoczyc je w mące razowej i usmażyc. W dużej salaterce układać warstwami kotlety i warzywa - ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Na końcu skrop całość sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje na drugi dzień, podane na zimno i obficie przystrojone natką pietruszki.

Smacznego!

Kategorie przepisów