Kotlety siekane z piekarnika

Kotlety siekane z piekarnika to prosty i zdrowy pomysł na obiad. Soczyste kotleciki, których nie trzeba smażyć. Doskonale pasują do młodych ziemniaczków i mizerii.

Kotlety siekane możesz wykonać na piersi z kurczaka lub indyka. Możesz dodać również startą pietruszkę oraz drobno posiekaną paprykę lub pieczarki. Doskonale pasują do sosu czosnkowego lub 1000 wysp.

Kotlety siekane z piekarnika to szybki i zdrowy obiad w kilka minut.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

Zdjęcie - Kotlety siekane z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KOTLETY SIEKANE Z PIEKARNIKA

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/4 cukinii
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki koperku
  • 100 g sera żółtego np. gouda

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka myjemy i siekamy w drobną kosteczkę, przekładamy do miski. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kurczaka łącznie z jajkami, majonezem, mąką oraz przyprawami, koperkiem i serem pokrojonym w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po ok. 2 łyżki masy i formujemy łyżką kotleciki jeden przy drugim w niewielkich odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut.

Zdjęcie - Kotlety siekane z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety siekane z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy