Kotlety siekane z indyka

Czyszczenie zamrażalnika przed dostawą "na kwarantannę". Bo mogę. I chcę. Ale wracając do tytułowego przepisu, nic odkrywczego. Jadłam te kotlety wielokrotnie i w sumie zawsze mi smakowały (głównie dlatego, że jadaliśmy je z surówkami z kapusty - dla mnie połączenie idealne). Co do rodzaju mięsa, można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa.

Zdjęcie - Kotlety siekane z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
500 g piersi z indyka
pół małego pora (biała część)
pół cukinii
pół czerwonej papryki
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
3/4 łyżeczki curry
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na około 12 kotletów)


Piersi z indyka kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię, poszatkowany por, jajka, mąkę, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje mięsa i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia z obu stron.


Przepisy z tych kategorii

Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
2

Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pulpety w sosie koperkowym
2

Pulpety w sosie koperkowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Filet w sosie musztardowym
2

Filet w sosie musztardowym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dietetyczne kotlety mielone
2

Dietetyczne kotlety mielone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Placuszki drobiowe
2

Placuszki drobiowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
1

Potrawka z kurczakiem i piecza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy