Kotlety schabowe z jabłkami
Kotlet schabowy na niedzielny obiad? Nic nowego... A może jednak?
Zamiast tradycyjnej bułczanej panierki – sos z duszonymi jabłkami.
Przepis łatwy i bardzo smaczny :)
KOTLETY SCHABOWE Z JABŁKAMI
(na 4 porcje)
4 plastry schabu,
2 jabłka,
mały kawałek pora (ok. 10 cm)
1 łodyga selera naciowego,
2-3 łyżki mąki + 1 czubata łyżeczka do sosu,
1 szklanka bulionu mięsnego,
¼ szklanki białego wytrawnego wina,
½ łyżeczki kurkumy,
2 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
sól i pieprz
Plastry schabu rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej z 1 łyżką masła i obsmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Seler pokroić na plasterki. Pora drobno pokroić. Na patelnię po mięsie wrzucić selera i pora i smażyć ok. 1 minuty, następnie dodać pokrojone jabłka. Smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Wlać wino i gotować 3 minuty. Następnie wlać bulion, dodać kurkumę i mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Dokładnie wymieszać z jabłkami i gotować przez ok. 2 minuty na małym ogniu, mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać usmażone kotlety i dusić razem jeszcze 3-4 minuty.
Podawać z pieczonymi ziemniakami albo puree ziemniaczanym.
(inspiracja: Pol Martin „Kuchnia doskonała dla każdego”, z moimi zmianami)
Zamiast tradycyjnej bułczanej panierki – sos z duszonymi jabłkami.
Przepis łatwy i bardzo smaczny :)
KOTLETY SCHABOWE Z JABŁKAMI
(na 4 porcje)
4 plastry schabu,
2 jabłka,
mały kawałek pora (ok. 10 cm)
1 łodyga selera naciowego,
2-3 łyżki mąki + 1 czubata łyżeczka do sosu,
1 szklanka bulionu mięsnego,
¼ szklanki białego wytrawnego wina,
½ łyżeczki kurkumy,
2 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
sól i pieprz
Plastry schabu rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej z 1 łyżką masła i obsmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Seler pokroić na plasterki. Pora drobno pokroić. Na patelnię po mięsie wrzucić selera i pora i smażyć ok. 1 minuty, następnie dodać pokrojone jabłka. Smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Wlać wino i gotować 3 minuty. Następnie wlać bulion, dodać kurkumę i mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Dokładnie wymieszać z jabłkami i gotować przez ok. 2 minuty na małym ogniu, mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać usmażone kotlety i dusić razem jeszcze 3-4 minuty.
Podawać z pieczonymi ziemniakami albo puree ziemniaczanym.
(inspiracja: Pol Martin „Kuchnia doskonała dla każdego”, z moimi zmianami)