Dorsz zapiekany z warzywami

Dorsz zapiekany z warzywami

Zdjęcie - Dorsz zapiekany z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 750 g filetu z dorsza
  • 250 g bakłażana
  • 250g cukinii
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g czerwonej papryki
  • 50 g świeżego szpinaku typu “baby”
  • 45 ml oleju Optima Omega 3 (30 ml do warzyw, 15 ml do ryby)
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

Zdjęcie - Dorsz zapiekany z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Umytego bakłażana pokrój nożem w półplasterki o grubości ok. 1,5 cm. Skrop olejem Optima Omega 3, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 15-20 minut.

Pokrój cukinię nożem w plastry, paprykę w paski.

Całe pomidorki wraz z pokrojonymi warzywami dodaj do podpieczonego bakłażana. Dopraw posiekanym drobno czosnkiem, kminem rzymskim i wymieszaj. Piecz dalej przez kolejne 15 minut.

Zdjęcie - Dorsz zapiekany z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Dorsza dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Polej olejem Optima Omega 3.

Zdjęcie - Dorsz zapiekany z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Dorsza ułóż na podpieczonych warzywach. Wstaw ponownie do gorącego piekarnika na około 15 minut lub do chwili, aż ryba się zetnie.

Po wyjęciu z piekarnika dodaj świeże liście szpinaku i podawaj razem.

Zdjęcie - Dorsz zapiekany z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 50 minut

Okazja: obiad

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Dorsz zapiekany z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów