Kotlety rybne z dorsza
Święta tuż, tuż, więc czas pomyśleć, co dobrego będziemy podawać na świątecznym stole. U nas nie może zabraknąć ryb na wszelkie sposoby. Dziś mam dla Was przepyszne kotlety z siekanego dorsza, które podane z sosem tatarskim – skradną serce niejednego smakosza.
Składniki na kotlety rybne z dorsza:
- 450 g filetu z dorsza
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 cm kawałek pora (jasnozielona część)
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej Kujawski 3 ziarna do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Jak zrobić kotlety rybne z dorsza?
Filet z dorsza pokroić w kostkę, a następnie posiekać. Rybę przełożyć do miski i dodać:
- bułkę tartą
- posiekane kapary
- posiekany koperek
- pokrojony por
- majonez
- musztardę
- jajko
- sól i pieprz.
Całość wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować 6 kotletów rybnych, obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej Kujawski 3 ziarna i smażyć kotlety rybne na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Siekane kotlety rybne z dorsza idealnie smakują z sosem tatarskim.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: prosty przepis