Kotlety rybne z dorsza

Kotlety rybne z dorsza

Zdjęcie - Kotlety rybne z dorsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Święta tuż, tuż, więc czas pomyśleć, co dobrego będziemy podawać na świątecznym stole. U nas nie może zabraknąć ryb na wszelkie sposoby. Dziś mam dla Was przepyszne kotlety z siekanego dorsza, które podane z sosem tatarskim – skradną serce niejednego smakosza.

Składniki na kotlety rybne z dorsza:

  • 450 g filetu z dorsza
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 cm kawałek pora (jasnozielona część)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej Kujawski 3 ziarna do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Zdjęcie - Kotlety rybne z dorsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić kotlety rybne z dorsza?

Filet z dorsza pokroić w kostkę, a następnie posiekać. Rybę przełożyć do miski i dodać:

  • bułkę tartą
  • posiekane kapary
  • posiekany koperek
  • pokrojony por
  • majonez
  • musztardę
  • jajko
  • sól i pieprz.

Całość wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować 6 kotletów rybnych, obtoczyć w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej Kujawski 3 ziarna i smażyć kotlety rybne na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Siekane kotlety rybne z dorsza idealnie smakują z sosem tatarskim.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów