Kotlety rybne z dorsza
Klasyczne kotlety rybne z dodatkiem soku z cytryny i posiekanej natki pietruszki. Ja przygotowuję je z dorsza, ale tak naprawdę można użyć filetów z każdej ryby. Jeśli chcecie zrobić je z mrożonych filetów, najpierw je rozmroźcie i dokładnie osuszcie na papierowych ręcznikach. Kotleciki są proste i smaczne, można je podać z ziemniaczanym puree albo frytkami i ulubionymi warzywami lub surówką.
PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE Z DORSZA
( 10 sztuk)
Składniki :
500 g dorsza (bez skóry i ości)
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 bułka
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
Dodatkowo :
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety rybne z dorsza :
Dorsza zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Skropić sokiem z cytryny. Dodać natkę pietruszki, 1 płaską łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu. Bułkę namoczyć przez 10 minut w zimnej wodzie. Następnie odcisnąć, dodać do ryby. Wbić jajko, wymieszać łyżką, następnie dodać 4-5 łyżek bułki tartej, tak aby masa dobrze się kleiła w dłoniach. Uformować kotlety, każdy obtoczyć z rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.