Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii

Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii
Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka otrąb pszennych do panierowania kotletów
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 młoda cukinia
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie

Cukinię umyć pod bieżącą wodą, odciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. Posypać solą (½ łyżeczki) i odstawić na 15 minut.


Kaszę jaglaną wsypać na sitko i wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.


Zagotować w rondlu 2 szklanki wody. Dodać 1 łyżkę oleju i łyżeczkę soli. Wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.


Obrać cebulę i czosnek. Drobno posiekać. Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Dodać posiekany czosnek i krótko razem przesmażyć.


Do przestudzonej kaszy jaglanej dodać dobrze odciśniętą z wody cukinię, usmażoną cebulę z czosnkiem, posiekane zioła i mąkę ziemniaczaną. Doprawić czarnym pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym olejem. Roztrzepać jajka.


Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować kotleciki. Maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w otrębach. Układać na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Kategorie przepisów