Kotlety mielone
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 biała cebula
- 1 mała czerstwa bułka
- ½ szklanki mleka
- 1 duże jajko
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz do smaku
- 1 szklanka bułki tartej
- ½ szklanki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso przełóż do dużej miski.
Cebulę drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
Bułkę namocz w mleku, odciśnij i dodaj do miski. Wbij jajko, dopraw masę na kotlety kolendrą, solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrób dłonią.
Krok 2
Z masy uformuj 4 duże kotlety i obtocz je w bułce tartej. Odstaw na 15 minut.
Krok 3
Na dużej patelni rozgrzej olej Oliwier i ułóż kotlety. Smaż przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią i przestaną być surowe w środku.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Okazja: obiad