Kotlety mielone z porem i pieczarkami
M. się śmieje, że ja to już nawet zwykłych mielonych nie potrafię zrobić, bo zawsze muszę coś udziwnić ;) Bo miały być zwykłe mielone, ale oczywiście musiałam do nich coś dorzucić... W lodówce był por i kilka pieczarek, uznałam więc, że nieźle to będzie razem pasować. Por nadaje kotletom bardziej wyrazistego smaku, a pieczarki soczystości. Warto wypróbować na szybki obiad w środku tygodnia :)
KOTLETY MIELONE Z POREM I PIECZARKAMI
(4 porcje)
500g mielonego mięsa,
ok. 12 cm kawałek pora,
120g pieczarek,
1 duże jajko,
3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia,
szczypta suszonego majeranku,
sól i pieprz
Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w ćwierćplasterki.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, pieczarki i por. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Formować kotlety (ja zrobiłam 8 małych), panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na niezbyt dużym ogniu z obu stron.